Некои од најважните елементи за дизајнот на работното место се бесплатни. Тоа е само една од основните лекции во влијателната книга „Елементарно работно место“, на поранешниот директор на „Скај Воркплејс “ Нил Ашер, која ги поставува дванаесетте најважни карактеристики на продуктивната и здрава работна средина.

Осум од овие елементи се поврзани со дизајнот на просторот: пристап до многу дневна светлина, голема брзина за поврзување, доволно личен и заеднички простор, сензорен дизајн, физичка и психолошка удобност, инклузивност, добро дизајнирани и одржувани бањи и многу безбедни лични места за складирање.

Најважно, Нил тврди дека секое работно место треба да има пристап до што е можно повеќе дневна светлина и да им обезбеди на луѓето можност да ја регулираат според нивните потреби.
Науката го поддржува искуството на Нил. Според истражувањето спроведено од Алан Хеџ, професор на Одделот за дизајн и анализа на животната средина во Корнел, работниците во канцелариите со високо ниво на природна светлина се за околу 2% попродуктивни и имаат 10% помалку шанси да заспијат, бидејќи дневната светлина им помага да го балансираат нивниот деноноќен ритам. (Истражувањето од Универзитетот Нортвестерн во Чикаго покажа дека работниците во канцелариите со прозорци, во просек ноќе спиеле 46 минути повеќе).

Луѓето во Корнел студијата, исто така, известуваат за пад од 84% на симптомите на замор на очите, главоболки и симптоми на заматен вид.

Сродната студија од Маријана Фигуеиро и Марк С. Реа од Политехничкиот институт Ренселер откри дека луѓето со поголем пристап до природна светлина трошат 15% повеќе време на задачи поврзани со работата. Покрај тоа, опаѓањето на енергијата било за околу 50% помалку, отколку кај колегите во просториите со помала дневна светлина. Не изненадува, дека луѓето ги исклучуваат електричните светилки во канцелариите само кога знаат дека дневната светлина може да ја заврши работата.

Дневната светлина е добра работа

Не може да биде појасно. Дневната светлина е добра работа, го потврдува животот и е бесплатна. Ја зголемува продуктивноста, ја подобрува благосостојбата и ги намалува трошоците за енергија.

Затоа, од суштинско значење е дизајнерите да го искористат максимумот од овој бесплатен и неверојатен ресурс во зградите што ги создаваат. Тоа е секако забележливо во завршните работи, во зградата на седиштето на Мерцедес во Холандија, во Утрехт, која комбинира дизајн што ја преплавува дневната светлина во внатрешноста, со интелигентен дизајн на ентериер, што максимално ја користи природната светлина и елементите како што се ѕидовите со растенија, за да создаде работно место кое е непогрешливо фокусирано на благосостојбата и продуктивноста на луѓето што работат таму.

Зедус ги усвои буквално истите принципи, во својот извонреден нов канцелариски комплекс, во европската база на фирмата во Догерн, Германија. Што може да биде поочигледно, поедноставно и поефективно отколку да им се понуди на луѓето дневната светлина, односно ресурсот од кој зависи целиот живот.