Работите се случуваат! Ергономските бироа што се прилагодуваат по висина стануваат се повеќе попопуларни низ целиот свет. Зголемениот интерес е директен резултат на истражувањето кое докажува дека само седењето додека работите е штетно за здравјето. Но, останува еден голем предизвик: Како да ги натераме нашите вработени всушност да ги употребуваат нивните прилагодливи работни маси по висина?

Кон крајот на 1980 г. започнаa да се произведуваат прилагодливите работни маси по висина со цел да ги подобриме работните места ергономски.

Првите работни маси имаа мануелна- рачна контрола, но покасно се лансираа електрична контролирана седечка/стоечка маса. Денес вработените очекуваат дека нивниот работодавач ќе им обезбеди ергономски канцелариски мебел. Согласно истражувањата, четири од пет вработени во канцеларијата велат дека сакаат пристап до ергономски мебел, како што се прилагодливите работни маси по висина.

Живејте подолго со правилната работна маса

Веќе подолго време е познато дека е корисно да се прави промена- разлика помеѓу седењето и стоењето за да се намали ризикот од кардиоваскуларни болести. Но, во последните неколку години, неколку извештаи докажаа дека е штетно само да седите и да работите. Ова го поттикна развојот и резултираше со зголемен интерес за работни маси кои се прилагодуваат по висина. Истражувањата покажуваат дека кога се движиме, нашите тела ослободуваат супстанции што се важни за нашето здравје, дури и од други перспективи, и дека тие дури можат да доведат до подолг живот.

Седењето подолго време едноставно не е добро за нашите тела и за нашата продуктивност. Тоа влијае на нашето држење на телото и го зголемува ризикот од болести како што се срцеви заболувања и дијабетес.

Со помош на работни маси прилагодливи по висина, можеме да ја смениме работната позиција и да ја зголемиме подвижноста, што пак ја подобрува циркулацијата. Во исто време, се ослободуваат супстанции слични на хормони кои ја зголемуваат благосостојбата. Луѓето имаат различни форми и големини, но седечката/стоечка маса е добар пример за решение „една големина одговара на сите“ што може да се прилагоди за да одговара на секој вработен и неговите перформанси.

Сè повеќе луѓе сакаат работни маси прилагодливи по висина, од голем број на причини.

Совршени за канцелари засновани со поголема активност

Канцелариите засновани на поголема активност се уште еден фактор двигател. Кога се движиме помеѓу работните простори, сосема е природно да сакаме работни маси и канцелариски мебел што се флексибилни и можат да прилагодат во движење. Работните бироа треба да се прилагодливи на индивидуалните барања.

Екранот на дисплејот со кој управуваме ја покажува висината, што го олеснува прилагодувањето на работната маса за работа со седење и стоење. Ако често ја користите работната маса, можеби е добра идеја да набавите дисплеј-управувач со претходно сетирани ваши поставки. Ова ви дава можност да направите индивидуални поставки за работа за седење и стоење. Функционалноста е слична на прилагодувањата на седиштата во автомобил: притиснете го соодветното копче и работната маса автоматски ќе се помести во соодветната висина. Рачното прилагодување е олеснето бидејќи на екранот е прикажана висинската поставка. Познавањето на вашите поставки ви помага лесно да ја прилагодите положбата на работната маса, обезбедувајќи најдобра ергономија.

Точна висина на работната маса за седење

Исто толку важно е да се работи на вистинската висина кога седите колку што е и всушност кога стоите, што дополнително го зајакнува аргументот за постоење маси за седење/стоење. Што е користа да имате канцелариски стол што е совршено прилагоден на вашето тело и вашите потреби ако немате биро што може да се прилагодува на вашата опимална висина на седењето?

Како што знаеме, од витално значење е да се прави промена помеѓу седењето и стоењето кога работите. Постојаното седење може да биде штетно, но само стоењето ве изморува на долг рок и не обезбедува движење, варијации и активност од кои имаме корист.

Значи, дури и ако знаете кои се вашите оптимални висини на седење и стоење и имате можност да ги ре-програмирате сетинзите сепак препорачуваме понекогаш да направите самостојно прилагодувања на висината. Имаме толку многу различни позиции за седење и стоење – нашите тела се направени да се движат!

Работното бирото за прилагодување на висината е добар почеток за поподвижен и здрав живот. Една од најважните карактеристики на бирото за седење/стоење е тоа што висината е многу лесна за прилагодување. Тоа ги зголемува шансите да влезете во навика за движење и промена на положбата, пред да започнете да имате болки во вратот, рамената и грбот .

4 Совети како да ги наведете Вашите вработени да ги користат работните бироа прилагодливи по висина!

1. Контрола со дисплеј

Опремено работно биро со дисплеј што ја покажува висината. Ова им олеснува на вработените да ги најдат своите омилени поставки за висината. Далечинските управувачи што ги памтат индивидуалните поставки им овозможуваат на вработените да ги постават однапред поставените висини.

2. Информирање и обука

За вашите вработени правилно да ги користат своите работни маси прилагодени на висината, тие прво мора да ги разберат добивките од нивното користење и како да управуваат со нив. Помогнете понатаму со ставање „брз водич“ на секоја работна маса со совети и совети.

3. Забава

Денес, има кој било број на забавни апликации за телефон и тренинг што ве потсетуваат кога е време да ја смените позицијата или да вежбате. Поставете канцелариски предизвик: Кој најмногу ја менува работната позиција?

4. Додајте трака за пешачење

Пешачење по трака на вашето работно место охрабрува повеќе вежбање и ви овозможува да работите додека пешачите со пријатно темпо.

Добра работна навика!

Ако имате многу работа пред екранот, или премногу седите на состаноци, створете навика секогаш да стануваре и да работите по малку пред да се вратите на вашето работно биро.

Со добра работна маса за седење/стоење, ќе можете да создадете работна околина каде што голема група на луѓе ќе имаат простор да работат заедно, додека индивидуалното работно место и целата околина ги задоволуваат функционалните и ергономските барања.

Користејќи четири помали работни маси што се прилагодуваат по висина, можете на пример да направите креативен простор за групите да разговараат за идеи и предлози. Овие маси потоа можат брзо да се трансформираат во лични работни бироа за индивидуална работа, но со чести follow ups.

Што вели истражувањето?

Седењето мирно подолго време го зголемува ризикот од заболување. Вежбањето надвор од работното време не ги елиминира овие здравствени ризици – тоа е како работниците го поминуваат своето време на работа што е важно за нивната благосостојба и профитабилност . Во просек, согоруваме 350 калории дневно стоејќи два и пол часа додека работиме. Продуктивноста се зголемува за 10 проценти кога стоите наспроти седењето на работа.

Размислувајте за ова при избор на работна маса прилагодлива по висина

Изберете тивки контроли за подобра ергономија на бучава и да го намалите ризикот од вознемирување на колегите при прилагодување на висината на работната маса.