Постојат четири примарни бои кои најмногу влијаат врз нас и кои делуваат како емоционален компас, имено зелениот, жолтиот, црвениот и синиот. Тие често се делат на топли (црвени, портокалова и жолта) и ладни бои (виолетова, сина и зелена). Нивните различни својства поттикнуваат специфични чувства кај нас и придонесуваат за создавање на посебни атмосфери во просториите и другите средини. Во однос на ентериерите, интересно е дека студената боја субјективно ја зголемува големината на површината, додека топлата боја ја прави површината да изгледа помала. Топла боја, исто така, создава чувство на добредојденост, додека поради студената боја имаме чувтво како да сме на поладно место.

Дали знаете…

Лице кое гледа со нормална боја, може да разликува околу десет милиони различни нијанси од таа боја. Спротивно на тоа, не можеме да идентификуваме повеќе од 40.000 различни бои.

Зелена

Зелената боја е хармонична боја која често ја симболизира природата и дека ние се поврзуваме со здравјето, младоста, безбедноста и еколошката свест. Зелената е најлесна за очите, и е нашата најпосакувана боја. Зелената површина создава хармонија и уморните очи се чувствуваат најдобро кога се одмарате на зелена боја. Поседувајќи смирувачки и освежувачки ефекти, создава рамнотежа. Боја погодна за сите простори.

Жолта

Жолтата боја е универзален соларен симбол, кој често го поврзуваме со оптимизам, радост и енергија. Тоа е боја што го привлекува нашето внимание и се вели дека ја изострува нашата меморија и размислување, па затоа е добро да се користи на работното место, бидејќи жолтата боја често се поврзува со интелектот. Жолтата боја, исто така, може да се користи за да ги искористат предностите во простории за состаноци за креативни сесии или бура на идеи, бидејќи тоа е боја која ги поттикнува луѓето да разговараат.

Црвена

Црвената е боја која брзо го привлекува вниманието и ги тера малку нашите срца да чукаат побрзо. Тоа е бојата што ја гледаме прво, а ја забораваме последна. Црвената се залага за енергија и страст, сила и моќ, но треба да се користи со соодветна умереност во човечките средини, бидејќи исто така може да предизвика и бес и паника. Треба внимателно да се внимава со количината на црвена боја, бидејќи оваа боја лесно може да ја преземе и да стане доминантна во просторијата. Црвеното се смета дека го зголемува апетитот и често се наоѓа во рестораните.

Сина

Сините нијанси создаваат чувства на смиреност, мир и тишина. Сината боја има смирувачки ефект и ги води мислите кон одмор и релаксација. Тоа е боја која ни овозможува да дишеме мирно и трепкаме поретко. Се верува дека ние сме попродуктивни во сини соби, бидејќи сината боја предизвикува чувство на смиреност. Впрочем, ние полесно се фокусираме кога сме опуштени, а тоа ја зголемува нашата продуктивност. Затоа сината боја може да биде добар избор во сали за состаноци или места дизајнирани за одржување на работилници и генерирање идеи.

Портокалова

Исто како црвената, портокаловата боја привлекува внимание. Портокаловата боја создава чувство на рамнотежа, добредојденост и топлина, и нè направи повеќе гостопримливи, будни и весели. Таа ги води нашите мисли на топлина, безбедност и храна, што ја прави погодна за простории каде што се готви и јаде. Портокаловата боја се вели дека промовира комуникација, што ја прави погодна за простории каде што комуницираме со другите.

Виолетова

Виолетова била боја што ја носело кралското семејство. Затоа често се поврзува со амбиент на богатство и лојалност. Виолетовата е женска боја. Бидејќи децата многу ја сакаат, често се вклопува одлично во училишните средини.

Тиркизна

Тиркизната боја се чувствува како ветреста, извонредна боја и ја симболизира свежината и чистотата. Затоа, често се користи поврзано со пијалоци, базени, медицински компании и здравствени бањи.

Розева

Розевата е смирувачка боја која го буди чувството на сигурност. Таа се поврзува со радост и оптимизам. Розевата е блага боја, одговара за простории со тивка атмосфера.

Кафена

Кафена е боја која инспирира смиреност и безбедност, но премногу кафени тонови можат да предизвикаат чувство на тага. Кафената и беж боја се смирувачки бои идеално користени во околини дизајнирани за релаксација или фокус. За најдобар ефект, тие треба да бидат комбинирани и надополнети со повеќе весели бои.