Многу од предизвиците со кои се соочуваме во бирањето на вистинските модели на канцелариски мебел, најпрво станаа очигледни за време на 1960-тите кога светот се прилагоди на првите знаци на технолошката револуција. Во исто време, луѓето во Европа се залагаа за промени во начинот на работа на организациите и економијата. Доаѓањето на формални права за работниците во земји како Германија и Холандија донeсоа поголема свесност за прашањата поврзани со ергономија, акустичен комфорт, колаборативно работно светло и важноста на личениот простор привлекоа нов начин на размислување за дизајнот во канцелариите. Холанѓанската фраза за се ова, het nieuwe werken, преведена како нов начин на работа и тие беа едни од пионерите во оваа област во период од половина век, воспоставувајќи ги основните принципи на агилно работење, паметни градби, одржлив дизајн и благосостојба кои го дефинираат начинот на кој го гледаме работното место.

Еден од највпечатливите примери на новата генерација на работни места се појави во градот Апелдорн во 1968 година. Фирмата за финансиски услуги Centraal Beheer го ангажираше холандскиот архитект Херман Херцбергер да создаде ново седиште за своите вработени како „место каде што можат 1.000 луѓе да се чувствуваат како дома. Вработените мора да имаат чувство да бидат дел од заедницата без да бидат изгубени во толпата “.

Решението беше да се создаде нов вид канцеларија што ќе ги охрабри луѓето да се движат низ зградата за да се исполнат едни со други и да најдат најдобар простор за нивните тековни потреби. Сега ќе ја наречеме оваа агилна или активност базирана на активност, но пред педесет години, тоа беше само идеја што имаше смисла и не требаше одредено име.

Зградата беше поделена на 56 модуларни девет метри коцки кои служеа како работни места за десет лица. Овие беа поврзани со серија комунални патеки и атрија, како и централна улица. Зградата беше осветлена со светилки и колку што е можно повеќе природна светлина. Тимовите беа ограничени на десет, бидејќи ова е оптимална големина на тим за донесување одлуки. Секој модул исто така беше дизајниран да создаде најдобра акустична околина и луѓето беа охрабрени и овластени да го персонализираат својот простор.

Принципите се неверојатно модерни, особено за период во кој луѓето немаа пристап до мобилна технологија и наше сопствено знаење за начините на кои канцеларискиот дизајн може да влијае на благосостојбата на луѓето.

Најпаметната зграда во светот

Пет децении подоцна, друга зграда во Холандија го покажа патот напред за новата генерација на згради кои се фокусираат на продуктивноста, околината и благосостојбата на луѓето кои работат во нив.
The Edge во Амстердам дизајниран од PLP Architects беше опишан како најпаметен канцелариски простор некогаш изграден кога се отвори во 2015 година. Можеби сеуште може да ја има таа титула, освен за начинот на кој се појави нова генерација на згради и од луѓето зад The Edge и од други кои го виделе нејзиниот план.

The Edge исто така беше тогаш најзелената зграда во светот, според системот за оценување на животната средина BREEAM , кој му даде највисок резултат за одржливост досега досуден: 98,4 проценти. Сончевите панели создаваат повеќе електрична енергија отколку што зградата користи, а зградата располага со низа еколошки карактеристики што го прават тоа да се истакнува како пример за зелениот дизајн на зградите
Фирмата која стои зад The ​​Edge во Амстердам сега ги прошири своите принципи на растечко портфолио на нови згради ширум светот, во кој се прикажани најновите случувања во технологијата на градење, одржливоста, корисничкото искуство и благосостојбата. Ова е особено важно затоа што зградите се главен светски извор на емисија на јаглерод, што придонесува за околу 40% од вкупната година секоја година.

Она што е особено возбудливо е како ова размислување сега пропушта мејнстрим размислување за дизајн на канцеларија, не само во тоа како интелигентните и вградени системи можат да го подобрат искуството на секој корисник на просторот при собирање податоци за перформансите на зградата, и во однос на тоа како им служи на луѓето и нивната благосостојба и нејзините еколошки перформанси.

Овие се многу актуелни и глобални проблеми, но тие ги имаат своите корени во минатиот век. Пронаоѓањето решенија за нив е одговорност на сите, но Холандија има долга и горда традиција да пионери на новите начини на работа што им се обраќаат.